מאת: יאיר ישראל קפלן
תחום הפרו גיימינג או הספורט האלקטרוני (esports) הוא ללא ספק פסגת השאיפות של כל מי שרוצה להפוך את התחביב שלו למקצוע אמיתי. ולמרות שהוא נשמע כמו תפקיד החלומות, תתפלאו לדעת שממש כמו בספורט מקצועי, גם כאן נדרשת מהפרו גיימרים רוטינת אימונים וסדר יום קשוח.
אנחנו מדברים כאן על 9 שעות לפחות של משחק יום יומי המתחלק בדרך כלל בין אימון אישי לאימון קבוצתי, שהרי ברוב משחקי ה-esports כיום ההתמודדות היא בין שתי קבוצות שונות, גם אם הדירוג הוא אישי.
אבל מה עם "פרו גיימריות"?
זה לא סוד שעולם משחקי הווידאו נחשב לתחום גברי במיוחד, הן מבחינת הרוב המוחץ של השחקנים (לא בהכרח המקצועיים) והן בתחום הפיתוח. החדשות הטובות הן שהסטיגמה ש"רק בנים משחקים במשחקי וידאו מטופשים" היא מיושנת וכבר לא רלוונטית.
החדשות הקצת פחות משמחות הן שבתחום הספורט האלקטרוני באופן דומה לספורט פיזי, שילוב בנות עדיין לא הפך למובן מאליו. כרגע אין שום "פרו גיימרית" מפורסמת ברמה של Faker (League of Legends) או f0rest (Counter Strike).
אבל האם אין פרו גיימריות מצליחות בכלל? החלטנו לבדוק את העניין והממצאים שלנו מעניינים: בהחלט יש פרו גיימריות, ולמרות שרובן רחוקות מלהגיע לפסגת השחקנים הטובים ביותר בעולם, בהחלט אין להן במה להתבייש:
- על פי הדירוג של אתר org, המדינות להן יש לפרו גיימריות את הייצוג הגבוה ביותר הן ארה"ב, רוסיה וקנדה. באופן מפתיע, דווקא בדרום קוריאה אין ייצוג נשי בולט.
- המשחק הפופולארי ביותר הוא ללא ספק CS:GO, למרות שגם לפורטנייט יש ייצוג הולם
- עדיין נדיר לראות פרו גיימריות שהרוויחו יותר מ-100,000$, גם בין שכבר צברו וותק של יותר מעשר שנים, ולכן אנחנו מנחשים שבכל זאת לא מדובר במקור ההכנסה היחיד שלהן.
הנה שלושת הפרו גיימריות שהכי הרשימו אותנו
KittyPlays (קריסטן מיכאלה)– קנדה
לקנדה יש ייצוג לא רע ברשימת הפרו גיימרות הטובות ביותר ו-KittyPlays היא כנראה אחת משחקניות הפורטנייט הטובות ביותר שתפגשו עם רווחים מוערכים של 39,000$ דולר אותם צברה בשבעה טורנירים שונים.
באפריל השנה היא נבחרה לארח את אחד מהטורנירים הראשונים לנשים שמקבל חסות של חברה מסחרית שאינה קשורה כלל לגיימינג, יצרנית מוצרי ההיגיינה הנשית "טמפקס". מלבד החלק התחרותי של הטורניר, התקיים גם פאנל שעסק בחוויות של הפרו גיימריות בסביבה שהיום כאמור עדיין נשלטת בעיקר על ידי גברים.
Scarlett (סשה הוסטין) - קנדה
סקרלט, גם היא מקנדה היא הפרו גיימרית עם נתוני ההכנסות המרשימים ביותר והיא גרפה עד היום כמעט 300,000$ שהם יותר ממיליון ₪. בניגוד לחברותיה שמעדיפות לשחק בעיקר במשחקי פעולה, סקרלט היא בכלל שחקנית מקצועית במשחק האסטרטגיה הסופר פופולארי סטארקאפט 2, והיא בדרך כלל בוחרת לשחק בגזע הזרג.
גם כשאנחנו מדברים על דירוגים גלובליים, אין לה במה להתבייש והיא בין 300 השחקנים הטובים ביותר בעולם. כשאנחנו מדברים על קנדה התמונה היא כבר אחרת לגמרי, שם היא נמצאת בעשיריה הראשונה!
את כל זה אגב היא התחילה בכלל בטורניר לשחקנים חובבנים בלי גיבוי של ספונסר או קבוצה מקצועית שבה תוכל להתאמן.
ריקי אורטיז
ריקי אורטיז היא אולי הפרו גיימרית הוותיקה ביותר והיא החלה את הקריירה שלה אי שם ב-2003. היא כנראה גם המבוגרת ביותר ונולדה בתחילת שנות השמונים.
לכן, אולי זה לא מפתיע שהיא מעדיפה לשחק בעיקר במשחקי המכות הקלאסיים של קאפקום (סטריט פייטר ומארוול נגד קאפקום) וטקן. מדובר בז'אנר שיש לו כיום לא מעט אוהדים, אך בתחום ה-esports הוא נחשב לשולי באופן יחסי.
על פי ההערכות, היא הרוויחה עד כה כ-80,000$.
ומה עם ישראל?
צר לנו לאכזב אתכם, אבל בנבחרות המקצועיות בישראל התקשנו מאוד למצוא שחקניות ישראליות. לעומת זאת, אם חופרים בהיסטוריה של הגיימינג התחרותי בישראל שווה להזכיר את שרה שולמן, שסובבה לא מעט ראשים אי שם ב-2008. אז המשחק הפופולארי ביותר גם היה Counter Strike בגרסה הקלאסית (1.6). את הריאיון המלא היא שהתקיים אז תוכלו לקרוא באתר Unit 101.
מאז כמובן עולם ה-esports רק גדל וגדל, הפך לסנסציה עולמית ואף הוכר כענף אולימפי. אנחנו רק יכולים לקוות שאולי מתישהו בזמן הקרוב תהיה גם לנו נציגות נשית בליגה הישראלית או אפילו בנבחרת.